Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KIRUNA

Oro i lärarkåren

"Man har brutit mot MBL"
1:34 min
1 av 2
Katarina Wedegren, ordförande i Lärarförbundet i Kiruna, är kritisk till hur kommunen har skött arbetet med den nya Raketskolans organisation. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Peter Nordmark tycker inte att kommunen har brutit mot MBL. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.

Lärarförbundet är mycket kritiskt till hur Kiruna kommun har skött arbetet med Raketskolans nya organisation. På tisdagen hölls en tvisteförhandling mellan parterna.

– Från Lärarförbundets sida ser vi att arbetsgivaren har brustit i processen kring den nya Raketskolan. Den har skett utan samverkan med fackliga företrädare. Vi ser det som att man har brutit mot MBL, säger Katarina Wedegren, ordförande i Lärarförbundet i Kiruna.

Den nya Raketskolan ska vara klar höstterminen 2012. Och enligt Lärarförbundet känner många lärare att de inte har varit delaktiga i processen och att det har skapat en oro.

– Då måste vi som facklig organisation ta vårt ansvar. För vi har inte som organisation och lokalavdelning varit med i processen, säger Katarina Wedegren.

Skolchefen Peter Nordmark som satt med i tisdagens tvisteförhandling betonar att det har hållits möten med både lärare och föräldrar. Han tycker inte att kommunen har handlat felaktigt.

– Vi vidhåller ju att vi inte har brutit mot MBL. Däremot så säger vi att visst hade vi kunnat hantera frågan lite mer formellt i viss avseenden, säger han.

Peter Nordmark säger också att det i dagsläget är oklart hur många elever som ska finnas i varje klass och hur många lärare som ska jobba på skolan.

Men Katarina Wedegren säger att Lärarförbundet och kommunen är eniga när det gäller hur liknande processer ska gå till i framtiden.

– Vi ska jobba fram en bättre modell. Det är vi överens om, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".