Gruvbrytningen delar Malmberget. Foto: Sveriges Radio.
Malmfälten

Minister vill underlätta byggande av bostäder

Billigare och enklare är målet
1:12 min

Bostadsminister Stefan Attefall var i går i Gällivare/Mamlberget för att se vad regeringen kan göra för att underlätta för att bygga nya lägenheter när bostäder försvinner som en följd av att gruvan breder ut sig.

Civil- och bostadsminister Stefan Attefall var på besök för att informera sig den samhällsomvandling som är på gång i Gällivare och Malmberget och i Kiruna i och med gruvans utbredning.

– Det handlar mycket om att se hur regelverken fungerar i praktiken - hur planprocesser fungerar och hur vi från statens sida kan underlätta och förenkla regelverken så att det blir både billigare att bygga nytt, men också att tiden från tanke till färdigt hus kan bli kortare.

Bland annat har Kiruna kommun bett regeringen om hjälp att lösa problemet med de kraftigt höjda hyror som blir följden av gruvans expansion. Och en lösning kan vara höjda bostadsbidrag menar Stefan Attefall.

– Vi kommer från årsskiftet att höja bostadsbidragen kraftigt för småbarnsföräldrar med små inkomster, för pensionärer med små inkomster och för vissa ungdomsgrupper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".