Gunnel Simu (S) kommunalråd i Haparanda. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
HAPARANDA

Kommunen satsar vidare på föreningarna

Haparanda kommun satsar mest per invånare i hela landet på stöd till idrottsföreningar - 2 903 kronor per invånare, visar siffror från Riksidrottsförbundet.

Gunnel Simu, som är kommunalråd i Haparanda, säger att man ska fortsätta med satsningarna.

– Det är en ideologisk fråga och en rättvisefråga, så alla barn och ungdomar som vill ska ha råd att idrotta, säger hon.

– Men det är inte bara på idrotten vi satsar. Vi stöttar allt föreningsliv och tror att det förebygger en massa elände i samhället, säger Gunnel Simu.

Rödgröna kommuner ger mer i ekonomiskt stöd till idrottsföreningar än vad alliansstyrda kommuner ger. Svaren i Riksidrottsförbundets enkätundersökning visar också att över hälften av de rödgröna kommunerna satsar 1 000 kronor eller mer per invånare.

278 av landets kommuner har svarat på Riksidrottsförbundets enkät om hur de stöttar idrottsföreningar under 2011. Alla har inte angett svar i alla stödkategorier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".