Haparandabor strömmade till Folkets Hus.Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
HAPARANDA

Olja gjöts på vågorna av oro

Beskeden lugnade mötesdeltagarna
1:53 min

Igår hölls ett stormöte i Haparanda om utsläppen från Outokumpus smältverk i Torneå. Deltagarna fick där ta emot lugnande besked om hur utsläppen påverkar miljön och människors hälsa.

Utsläppen från Outokumpus stålverk i Torneå skapar oro på svensk sida om Torneälven. Det är ju bara Torneälven, en riksgräns och en språkgräns som skiljer Haparanda och Torneå åt.

Igår kväll kallade kommunen till offentligt möte för att ge kommuninvånarna klarhet om vad som släpps ut och hur det kan påverka miljö och hälsa.

Det var full uppställning med folk från landstinget, länsstyrelsen, Haparanda kommun och Outpokumpu.

– Jag bor i en by utanför Haparanda är här för att höra vad dom har att säga, sa Susanne Ejresund, en av de Haparandabor som kom till stormötet.

– Jag vill höra om det här påverkar miljön och vi som , djur, växter och omvi vågaräta fisk, sa Susanne Ejresund.

Mats Weström, som är chefsläkare för primärvården i Norrbotten, redogjorde för statistiken över olika sjukdomar och missbildningar på nyfödda barn.

Han summerade att förekomsten av olika medicinska åkommor inte är högre i Haparanda än i Norrbotten eller Sverige.

– Det finns inget som pekar på att det är kopplat till miljöutsläppen från Outoukumpu, sa Mats Weström.

– Det är viktigt att inte göra det här till en sjukvårdsfråga och flytta fokus från behovet att Outokumpu ska skärpa reningen, sa Mats Weström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".