Uppgiven stämning i Arvidsjaur

Stämningen i Arvidsjaur efter det definitiva beskedet att regeringen vill lägga ner K4 var dämpad och uppgiven. Många tvivlar också på de löften och förhoppningar som getts om ersättningsjobb.

– Jag tror inte på det här med ”guld och gröna skogar” och fagra löften i verkligheten. Oavsett vad det blir är K4 bättre, säger taxiägaren Peter Rydfjäll.

Kenny Åman är vaktmästare på K4 och fackligt ansvarig för de civilanställda. Han beskriver stämningen som dämpad och uppgiven efter det väntade beskedet:

– De flesta hoppas ju att regementet ska bli kvar, men folk börjar bli mer och mer apatiska. Får de ett annat jobb så tar de det, säger han.

Tjänsteförrättande chefen för K4 Bjarne Hald säger att situationen för de civilanställda vid K4 är besvärlig och att de svävande beskeden om att delar av K4 ska flyttas till Boden och att skjutfältet ska finnas kvar i Arvidsjaur inte går att dra några slutsatser av. Men situationen är allvarligast för de civilanställda säger han:

– Den militära personalen erbjuds i alla fall ett annat arbete, låt vara på annan ort. För de 110 civila, varav hälften är kvinnor, är budskapet i dag väldigt negativt. Då är det bara att hoppas på att de erbjudanden som regeringen förhoppnigsvis kommer med är av den arten att de passar för den civila personalen. Det finns ju faktiskt ett antal kvalificerade arbetsuppgifter på K4 och risken finns att de inte finns i de nya arbetsuppgifterna, säger Bjarne Hald.

För företagarna i Arvidsjaur är det nu en osäker situation inför framtiden berättar David Johansson, styrelseledamot i Svensk handel och som driver en sportbutik på orten:

– Det är en besvikelse och frågan är hur vi ska kunna utvecklas vidare när en så stor motor försvinner. Vi tappar väldigt duktigt folk som är inblandade i andra sociala nätverk i kommunen. Då kan det bli svårt att skapa idrottsföreningar och andra typer av föreningar.

" ... folk börjar bli mer och mer apatiska ... "

Kenny Åman
vaktmästare K4

" För de 110 civila, varav hälften är kvinnor, är budskapet väldigt negativt. "

Bjarne Hald
t.f. K4-chef

"... frågan är hur vi ska kunna utvecklas vidare ..."

David Johansson
sporthandlare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".