1 av 3
Carina Olofsson Boström distrikschef Skogsstyrlsen. Foto: Anna Widén Sveriges Radio
2 av 3
Urskog Foto: Per-Anders Jonsson.
3 av 3
Tor Lundberg är nöjd att avverkningen stoppats. Foto: Johannes Kvist Sveriges Radio
Jokkmokk

Avverkningsstopp efter unik dom

"Det har nog inte skett så många gånger"
1:51 min

Att ett avverkningsbeslut från skogsstyrelsen upphävs är mycket ovanligt. Men det har skett i Änokdeltat i Kvikkjokk i Jokkmokks kommun. Skogstyrelsen kommer nu att se över möjligheten att överklaga förvaltningsrättens dom som upphävde avverkningstillståndet.

En tidigare oanvänd paragraf i skogsvårdslagen och en dom från förvaltningsrätten som river upp skogsstyrelsens avverkningsbeslut, ja det mycket som är unikt med skogen i Änokdeltat i Kvikkjokk förutom den orörda naturen.

Änokdeltat ligger nära världsarvet Laponia. För avverkning av fjällnära skog krävs tillstånd från skogstyrelsen, och två av markägarna i området hade sökt och beviljats avverkning. Men andra markägare i området ville inte att skogen skulle avverkas. Naturskyddsföreingen överklagade avverkningstillståndet, och vann med hänvisning till paragraf 18 i skogsvårdslagen. Domen är unik då lagen aldrig tidigare använts.

Enligt paragraf 18 får tillstånd till avverkning inte ges när avverkningen är oförenlig med intressen som är av väsentlig betydelse för naturvård eller kulturmiljövården.

Att ett avverkningsbeslut från skogsstyrelsen upphävs är mycket sällsynt, och nu ska domen analyseras berättar distriktschef Carina Olofsson Boström. Om det blir någon överklagan av förvaltningsrättens dom återstår att se.

--Jag har inget svar idag på det, men vi disskuterar just den saken, säger Carina Olofsson Boström.

Förvaltningsrätten har nu  tre veckor från det att domen kom, på sig att överklaga.

Tor Lundberg är en av de markägare i området som varit emot avverkningen, och han ser domen som viktig inte bara för Änokdeltat.

Länsstyrelsen har tidigare velat göra naturreservat av Änokdeltat i Kvikkjokk, men markägarna protesterade då och ville att områdets unika natur skulle förvaltas av dem själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".