Kattakutens ordförande Kirsi Myöhänen. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio

"Katterna fryser fast på isen"

Fördubbling av hemlösa katter
1:31 min

För varje år ökar antalet hemlösa katter i länet. 2007 skrevs 75 katter in hos den ideella föreningen kattakuten, som tar hand om hemlösa katter och hjälper de att hitta ett nytt hem.

Nu, fyra år senare, så har siffran mer än fördubblats. Hittills i år har 142 katter blivit omhändertagna.

– Det är ju en myt det här att folk tror att katter klarar sig ute, utan någon ägare. Förra året fick vi ta in en del katter som frusit fast på isen, där de fick stumpa av svansen, där tassarna nästan var förstörda.

Kattakutens ordförande Kirsi Myöhänen berättar om vad som kan hända de katter som är hemlösa under den kalla vinter som väntar.

Och allt fler ensamma katter hittas varje år, och Kattakuten hjälper till med att göra polisanmälan och efterlysa ägaren, men oftast är det ingen som saknar katterna och då placeras de i så kallades stödhem tills dess att de säljs vidare till någon som tar hand om de permanent.

Men fler och fler katter behöver hjälp och just nu söker Kattakuten stödhem för 10 katter som behöver mat och värme när vintern kommer.

För ideella insatser i form av stödhemmen räcker inte alltid till, menar Kirsi Myöhänen.

– Vi hoppas ju på att vi ska kunna börja bearbeta och och få så pass mycket bidrag och stöd så att vi kan öppna ett katthem. Det skulle underlätta för oss på många sätt. När vi får tag på katter som är ute, då hade vi inte behövt tänka på det här med att fixa stödhem utan då kan vi ta in katterna direkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".