Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LULEÅ

Luleå är landets billigaste kommun

Publicerat måndag 31 oktober 2011 kl 08.18
Luleå centrum. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.

Luleå är landets billigaste kommun. Det visar den årliga Nils Holgerssonrapporten, som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner. Även Boden och Piteå finns på fem-i-topp listan.

Sammanställningen från Nils Holgerssonrapporten visar att taxorna och avgifterna för el, värme, avfall och vatten varierar kraftigt mellan landets kommuner.

För en vanlig trerumslägenhet i Munkedal motsvarar kostnaden drygt 2 110 kronor per månad, medan motsvarande kostnad i landets billigaste kommun Luleå är 1 235 kronor. Kostnaden är alltså mer än 70 procent högre i Munkedal än i Luleå.

Enligt Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen, har priserna för avgifter och taxor stigit mer än konsumentprisindex, under i stort sett alla de 16 år som Nils Holgerssonstudien genomförts.

I år är det framförallt oroande att den totala elkostnaden har ökat med hela 5,2 procent. Elnätsavgifterna och elhandelspriserna har ökat med 4,7 respektive 7,5 procent. Under samma period har KPI bara stigit med 2,6 procent. Även fjärrvärmepriset fortsätter att öka, det senaste året med 3 procent. Det höga fjärrvärmepriset berör många, då kostnaden för värme är en stor utgift för hushållen.

Anmärkningsvärt är hur mycket fjärrvärmepriserna skiljer sig åt mellan kommunerna. Den lägsta kostnaden finns i Luleå, där priset är 475 kronor per månad för en trerumslägenhet, medan den högsta finns i Falkenberg, där motsvarande kostnad är hela 1 056 kronor.

Att skillnaderna mellan kommunernas taxor totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i kundtäta orter. Men det förklarar inte hela skillnaden.

Avgifter och taxor för ett flerbostadshus

Kommuner med lägst avgifter

  1. Luleå (221 kr/kvm)
  2. Skövde (235 kr/kvm)
  3. Piteå (235 kr/kvm)
  4. Boden (239 kr/kvm)
  5. Västerås (241 kr/kvm)

Kommuner med högst avgifter

  1. Munkedal (378 kr/kvm)
  2. Eda (374 kr/kvm)
  3. Munkfors (369 kr/kvm)
  4. Storfors (369 kr/kvm)
  5. Hammarö (367 kr/kvm)

Källa: Nils Holgerssonrapporten

Fakta om undersökningen:

I Nils Holgerssonstudien "flyttas" en flerbostadsfastighet till varje kommun i landet och kostnaderna för sophämtning, vatten och avlopp, el och fjärrvärme jämförs.

Bakom studien står organisationerna Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. EKAN Gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".