SLU-forskarna Gert Olsson och Birger Hörnfeldt som har tagit fram en sorkfeberprognosen. Foto: Jenny Svennås-Gillner, SLU
NORRBOTTEN

Mindre risk för sorkfeber

Det är något lägre risk att smittas med sorkfeber i år, jämfört med förra året. Det visar en prognos från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Enligt prognosen kommer runt 400 personer att få diagnosen sorkfeber under årets säsong.

Risken att smittas är då något lägre än föregående säsong med 482 kända fall.

Det är tredje gången som SLU-forskarna vid institutionen för vilt, fisk och miljö gör en årlig sorkfeberprognos (juli-juni).

Sorkfeber orsakas av ett virus som förekommer naturligt bland skogssorkar. Symptomen kan för många förväxlas med exempelvis influensa, men av de som insjuknar och får diagnosen dör ungefär en halv procent.

Viruset sprids från skogssorkar via urin, saliv och avföring. Människor infekteras vanligen via inandning av virus, exempelvis under städning, vedhantering, mattskakning eller andra aktiviteter där damm rörs upp i utrymmen vari skogssorkar rört sig.

Sorkfeberprognoser baseras på observationer av skogssork i den nationella miljöövervakningen och det kända sambandet mellan sorkfeber- och skogssorkförekomst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".