1 av 3
Byggarbetsplats i centrala Luleå. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
2 av 3
Lyftkranen är en vanlig syn för luleåborna. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
3 av 3
Jan Petschler, regionchef i Norr för Sveriges Byggindustrier. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Norrbotten

Ingen brist på hantverkare

"Det är under kontroll"
1:37 min

Just nu byggs det över hela länet, bland annat i bostäder i Luleå, i Malmfälten, gruvan i Pajala och nu senast de stora serverhallarna i Luleå. Men någon akut brist på arbetskraft när det gäller hantverkare finns inte.

– Det är under kontroll kan man säga. Vi har brist på tjänstemän, erfarna arbetsledare och platschefer och lite kalkylfolk. Men hantverkssidan klarar sig än så länge.

– Hittills har inget projekt inte kommit igång på grund av brist på arbetskraft, säger Jan Petschler, regionchef i Norr för Sveriges Byggindustrier.

Nej, att få tag på hantverkare till alla byggen som just nu är på gång i länet är inget problem. Och någon byggboom är det inte heller, trots de stora satsningarna på både gruvan och serverhallar. I år har det satsats sex miljarder kronor i bygginvesteringar i länet. Den stora uppgången var kring 2007 när det totalt byggdes för 10 miljarder kronor.

– De senaste tio åren, vi kan säga att vi hade en topp 2006-2007 och det har varit en svag nedgång sedan dess. Men vi har ju en väldigt hög nivå om man jämför med per invånare i övriga landet, säger Jan Petschler.

Men trots att Norrbotten håller sig starkt i lågkonjunkturen när det gäller byggbranschen, så finns det en annan fara menar Jan Petschler. För även om länet lockar många arbetare till alla byggarbeten som pågår, så är det inte många som stannar kvar längre än som krävs för jobbet.

– Byggfolket pendlar mycket, så är det. Det pendlas både inom Sverige och nu har det även börjat komma underentreprenadföretag från Lettland och Polen till länet. Så byggarna klarar av att bygga, men vi växer inte befolkningsmässigt, utan vi minskar något.

– Det växer väl här i Fyrkanten och kusten litegrann, men totalt sett minskar vi i länet år efter år och det är det stora bekymret tycker jag, säger Petschler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".