Samtliga fick en medalj av Överbefälhavaren. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio.
Luleå

Webb-tv: Belönade för utlandstjänst

"Fin ceremoni med pompa och ståt"
1:35 min

Med flaggor och musik tackades idag den personal från flygflottiljen F21 i Luleå som varit med i den Natoledda Libyeninsatsen.

Det var i våras som det Libyska folket gjorde uppror mot landets diktator och Nato gick in i för att upprätthålla den av FN utsedda flygförbudszonen i landet för att skydda lokalbefolkningen.

Det var på söndag som de sista från F21:s personal kom hem till Sverige. Idag var det så dags för de som gjort utlandstjänstgöring i minst 30 dagar att få en medalj och ett personligt tack från Överbefälhavaren Sverker Göransson.

Med musik och flaggor inleddes ceremonin och förutom de som gjort utlandstjänst fanns förstås många anhöriga på plats, varav en del inte hunnit träffats sen hemkomsten. Efter att medaljerna placerats på bröstfickan blev det många kramar. 

Överste Fredrik Bergman som varit förbandschef på Sicilien var nöjd med F21:s insats:

– Det är en fantastiskt väl genomförd operation, vi har löst våra uppgifter som vi fått av Nato med hög precision, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".