Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Skogsvårdsledaren Ulf Nilsson på Sveaskog. Foto: Johannes Kvist/Sveriges Radio.
2 av 3
Klicka för grafik: Skogsgödsling
3 av 3
Skogsgödslingen ger ökad timmervolym. Foto: Johannes Kvist/Sveriges Radio.
Norrbotten

Ökad gödsling i skogen skadar växter

"Mindre blåbär"
1:39 min

De senaste fem åren har skogsarealen i Norrbotten som gödslas med konstgödsel ökat nästan tre gånger. Trots att forskning pekar på att gödseln har negativa effekter på miljön.

– Det man gör är att orsaka förändringar som kan vara ganska stora. De studier som jag gjort visar på att det är upp till 40 procent mindre blåbärsris i skogar som har gödslats jämfört med de som inte gödslats, säger Joakim Strengbom, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

– Det kan få konsekvenser för en rad andra organismer, för blåbär är en nyckelart vilket innebär att många andra arter är beroende av blåbär som skydd eller som föda, fortsätter han.

De senaste fem åren har arealen som gödslas i Norrbotten ökat från 3 800 hektar till 10 600. Anledningen till gödslingen är att skogen ökar i volym, vilket ger högre avkastning. De som står för majoriteten av gödslingen i Norrbotten är statliga Sveaskog som också är den största markägaren i länet.

– Gödsling vet man är en kostnadseffektiv och bra metod att höja skogens tillväxt och genom att gödsla så höjer vi tillväxten i länets skogar med 15 kubikmeter per hektar, säger skogsvårdsledaren Ulf Nilsson på Sveaskog.

Att gödsla innebär en förändring på markvegetationen. Till exempel ökar gräs och örter om det redan finns i beståndet.

När det gäller de kortsiktiga effekterna finns det forskning på, men när det gäller de långsiktiga konsekvenserna av den allt ökande skogsgödslingen finns det inga studier eftersom skogsgödslingen är ganska ny. Det är ett problem anser Joakim Strengbom:

– Det vi inte vet är om förändringarna blir bestående längre fram om de blir bestående i den uppväxande skogsgenerationen. Det vet egentligen ingen idag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".