Martin Hedman, vd för företaget IUC Sverige AB. Foto: Johannes Kvist/Sveriges Radio.
Piteå

Vindkraftsprojekt sätter snurr på miljarder

Markbygdens Miljarder
1:23 min

1,1 miljarder kronor i intäkter till samhället, så mycket pengar beräknas vindkraftsutbyggnaden i Markbygden ge under den första femårsperioden från det att projektet är igång, enligt den kalkyl som tagits fram på uppdrag av Tillväxtkontoret i Piteå.

Martin Hedman, vd för företaget IUC Sverige AB berättar om de investeringar som görs i betongtornsfabrik, utbyggnad av hamn och ungefär 370 vindkraftverk skulle kunna ge samhället en intäkt på 1,1 miljard kronor. Och kalkylen ger en bra fingervisning för projektets omfattning.

– Jag tycker det är viktigt, inte minst för våra politiker för det här kommer att ge kostnader också, säger Erik Persson, utvecklingschef för Industri och Energi frågor i Piteå kommun.

Men den samhällsekonomiska kalkylen beräknar också att det skulle kunna ge i snitt cirka 800 stycken års arbeten per år. Arbeten som Erik Persson hoppas bland annat ska kunna tillsättas av ungdomar i Norrbotten.

– Det här kan ge jobb till de unga som går i tankar på att flytta, som gör att de väljer att stanna. Men vår förhoppning är också att det ska locka människor att vilja flytta hem, säger Erik Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".