1 av 4
Renskötaren Lars-Evert Nutti från Sirges Sameby. Foto: Johannes Kvist/Sveriges Radio.
2 av 4
Renlav i Jokkmokk. Foto: Johannes Kvist/Sveriges Radio
3 av 4
Klicka för grafik: Skogsgödsling
4 av 4
Ulf Nilsson på Sveaskog. Foto: Johannes Kvist/Sveriges Radio.
Jokkmokk

Ökad skogsgödsling hotar rennäringen

"Viktigaste betet vi har"
1:31 min

Rennäringen påverkas av den ökande skogsgödslingen. De senaste åren har gödslingen ökat kraftigt, vilket gjort att tillgången på marklav minskat.

– Det är ett bekymmer för oss för att det påverkar marklaven som är det viktigaste betet vi har på vintern, säger renskötaren Lars Evert Nutti i Sirges sameby i Jokkmokks kommun.

Forskarna ger olika besked om exakt hur gödslingen påverkar renlavarna men på Skogsstyrelsens hemsida går det att läsa att marklavar minskar till förmån för mossor.

Men enligt Ulf Nilsson på Sveaskog så gödslas det inte på lavrika marker där renarna betar. Men problemet är vad som är en lavrik mark?

– Vi gödslar i princip inte där det är mycket lav, men det finns alltid definitionsskillnader vad som är mycket lav i en skog. Vi har ibland olika synsätt på vad som är mycket lav, säger Ulf Nilsson på Sveaskog.

Att de inte alltid är eniga är en bild som Lars Evert Nutti bekräftar:

– Det är bra på en del områden, medan det kan vara jättedåligt på andra även om det är samma skogsbolag.

Men vad händer om lavtillgången fortsätter att minska?

– Ja det gör att vi behöver större områden för att renarna ska ha bete. Det kan göra att vi hamnar på vägar, bebyggda områden och gräsmattor. Vi får bekymmer på olika sätt.

Hur ser du då på trenden med allt ökad gödsling?

– Det är negativt för renskötseln att det blir allt mindre maklavar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".