Protokoll från Pajalas kommunstyrelse angående beslut 300 miljoner kronor (!) till digitalisering av biograf. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Pajala

Jättesatsning på bio – eller?

"Vi är ju en kulturkommun"
4:29 min

300 miljoner kronor. Större delen av den kommunala budgeten i Pajala. Det ska satsas på digitalisering av biografen i kommunen. Åtminstone om man ska tro det justerade mötesprotokollet från 22 augusti.

I paragraf 33 står det att kommunstyrelsens arbetsutskott beviljar "300.000 tkr" (det vill säga 300 miljoner kronor).

Kurt Wennberg är kommunalråd i Pajala och verkar snarare road än oroad av jättesatsningen som skulle räcka till att digitalisera samtliga svenska kommuners biografer.

– Det kan man kalla en kultursatsning. Vi är ju en kulturkommun så vi tar i rejält när vi mäktar med, säger han.

Tillbaka i verkligheten landar dock kommunalrådet i det som det faktiskt handlar om ett korrekturfel i det justerade protokollet.

– Det handlar om en fadäs, ett T för mycket. Vår kommunala satsning i digitaliseringen av biografen handlar förstås om 300 000 kronor.

Jättesatsningen i hundramiljonersklassen är dokumenterad i ett justerat protokoll, men kommunalrådet menar att det går att korrigera i efterhand.

– Jag har redan vidtalat sekreteraren.

Han menar också att liknande skrivfel, som skulle kunna få stora konskevenser för skattebetalarna om det drevs till sin spets, är ovanliga.

– Visst händer det att man hittar skrivfel när man ska justera protokoll men det är ovanligt så vitt jag kan förstå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".