Jakten på nya ersättningsjobb igång

Redan nu börjar jakten efter att hitta ersättningsjobb till Arvidsjaur väntas förlora sitt regemente, K4, när riksdagen i december röstar om de nyss lagda försvarsbesparingarna. Peter Lagerblad heter mannen som, tillsammans med länsstyrelsen, fått i uppgift att föreslå åtgärder som kan skapa en positiv utveckling för regementsorten.

- Min del i det här är att vara ett stöd, en resursperson till hjälp. Man får också se det som att regeringen på de här orterna, varav Arvidsjaur är en, ser att det är en allvarlig situation. Och att regeringen också noggrant vill följa att man vidtar åtgärder som underlättar för de personer som blir drabbade i första hand, säger Lagerblad.

Peter Lagerblad har tidigare varit chef för statliga Vin och Sprit, men har också varit statssekreterare i Försvarsdepartementet när K4 för många år sen etablerades i Arvidsjaur och han tycker det känns lite konstigt att få vara med om att det läggs ned.

Lagerblad konstaterar också att det säkerhetsplolitiska läget har förändrats sedan Berlinmurens fall och att hoten nu kommer från annat håll än Sovjetunionen.

Lagerblad ska börja sitt uppdrag snarast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista