1 av 3
Lars Lundman från polisen går igenom alla tips som kommit in om tjuvjakt.
2 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
3 av 3
Lars Lundman från polisen går igenom alla tips som kommit in om tjuvjakt.
Norrbotten

Organiserad tjuvjakt

"Rör sig om rena beställningsjobb"
1:42 min

Polisen i Norrbotten jobbar med att nysta upp en omfattande tjuvjaktshärva. Just nu utreder man vad som tros vara en organiserad liga som misstänks ligga bakom ett stort antal tjuvskjutna älgar.

– Det verkar vara en organisation vars syfte är att tjäna pengar, säger Lars Lundman, fauna-avsvarig på Polisen i Norrbotten.

Den senaste tiden har polisen gjort flera fynd som tyder på tjuvjakt i de östra och norra delarna av Norrbotten. De är bland annat de fynden som gör att Polisen nu tror sig vara en större tjuvjaktsliga på spåren.

– Många tecken tyder på att det inte är någon enskild utan en mindre organisation, säger Lars Lundman, fauna-ansvarig på polisen i Norrbotten och den som utreder bland annat jaktbrott.

Det finns stora pengar att tjäna på den illegala jakten. En fullvuxen älg har ett slaktvärde på runt 10 000 kronor. Hur många tjuvskjutna älgar denna jakthärva kan innehålla vill Lars Lundman inte spekulera i men konstaterar att siffran är betydande och att polisen bara träffat toppen på isberget.

– Mycket tyder på att det finns färdiga köpare på älgarna som skjuts och att det alltså rör sig om rena beställningsjobb, säger Lundman.

Polisen har i dagsläget ingen gripen för den misstänkte tjuvjakten och för att lägga den sista pusselbiten i härvan så vädjar nu polisen om allmänhetens hjälp.

– Jag vet det finns folk som sett bilar som sett bilar och personer som inte hör hemma på vissa ställen, de måste höra av sig så vi får den sista biten på plats och kan bedriva en ordentlig polisutredning runt det här, säger Lars Lundman.

Polisen räknar med att slå till på bred front mot de misstänkta tjuvjägarna.

– Vi närmar oss mer och mer. Det måste bli ett stopp på det här, nu räcker det, säger Lars Lundman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".