Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Gödsling utan kontroll

"Vi måste lita på markägarna"
1:35 min
1 av 2
Andrew Landström, Skogsstyrelsen. Foto: Johannes Kvist/Sveriges Radio
2 av 2
Klicka för grafik: Skogsgödsling

Trots att gödslingen i skogen tredubblats de senaste åren, så gör Skogsstyrelsen inga efterkontroller på att den utförs på ett korrekt sätt.

– Det finns mycket att jobba på när det gäller kontrollerna, när det gäller gödslingen sker det inte alls, säger Andrew Landström på Skogsstyrelsen i Kalix.

Några kontroller görs inte på de närmare 10 000 hektar skog som årligen gödslas i Norrbotten. Trots att det är Skogsstyrelsen själv som ger tillstånden. Och på frågan om Skogsstyrelsen verkligen har kontroll på skogsgödslingen säger Andrew Landström:

– Det är en bra fråga för att inte säga en kvalificerad fråga.

Efter en stunds funderande säger han att han inte är säker på att det är Skogsstyrelsen som ska göra kontrollerna:

– Jag har då inte hört att vi internt har varit ute och gjort kontroller. Men det finns ju andra myndigheter som kontrollerar det också.

När en skogsägare vill gödsla ett område skickar de en ansökan till Skogsstyrelsen, som i sin tur skickar ut ärendet på remiss till länsstyrelsen och berörd kommun, som får möjlighet att yttra sig.

Efter att gödslingen är genomförd är det enligt regeringen, Skogstyrelsen som har ansvaret för att genomföra en uppföljning. Men vår granskning visar att skogsstyrelsens litar på markägarna.

– Vi måste lita på markägarna, det är ju det det går ut på. Det är en grundförutsättning på gott och ont. Men visst kan det hända att vi blir förda bakom ljuset emellanåt, säger Landström.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".