Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Dan Geidemark, platschef på Nordkalk i Luleå. Foto: Reine Sundkvist/Sveriges Radio.
2 av 2
Nordkalk i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
LULEÅ

Allvarligt brännskadade

Platschefen på Nordkalk
1:50 min

Sju personer skadades vid en olycka i hos företaget Nordkalk i Luleå sent på tisdagskvällen. Två personer transporteras under dagen till Akademiska sjukhuset i Uppsala för vård hos brännskadecentrum.

De två som skadades mycket allvarligt i arbetsplatsolyckan vid Nordkalk har frätskador på ögon och i luftvägarna samt brännskadad hud.

De skadade är i 20- och 25-årsåldern och en av personerna har transporterats till Brännskadecentrum i Uppsala. Den andra kommer att föras dit under eftermiddagen.

De övriga två personer som vårdas för lindrigare brännskador på Sunderby sjukhus kan troligen lämna sjukhuset under dagen, enligt landstinget. Övriga tre kunde lämna sjukhuset under natten.

Det var vid 23-tiden i går kväll olyckan skedde och det rör sig om en olycka i en av ugnarna på företaget Nordkalk som håller till på SSAB:s område. 

De personer som skadades var anställda av en underleverantör till Nordkalk och skulle utföra underhållsarbeten på en av ugnarna när oyckan skedde. Vid olyckan kom de skadade i kontakt med bränd kalk.

– Det är entreprenörer som vi haft inne för att få bort en påväxt av kalk i schaktugnen som stått stilla sedan i måndags. Vad som i detalj inträffat vill jag inte spekulera i eftersom vi inte lyckats höra de inblandade. Men de har bränt sig när de jobbat med att försöka kyla en påväxt inne i schaktet, berättar Dan Geidemark på Nordkalk som är tagen av det som hänt.

– Det känns fruktansvärt, det går inte att beskriva.  

Polisen har under natten hållit inledande förhör för att försöka få klarhet i vad som gått fel och orsakat olyckan. Men hittills vet man inte, säger Catrine Hedqvist vid Norrbottenspolisen:

– Platsen är avspärrad och vi kommer att göra en teknisk undersökning under dagen.

Polisen har kontaktat Arbetsmiljöverket och Åklagarmyndigheten, som har speciellt utsedda åklagare i Östersund för utredning av bland annat arbetsplatsolyckor.

Ärendet kommer att handläggas vid Ekobrottsenheten vid polisen i Norrbotten, under ledning av åklagaren i Östersund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".