Nordkalk i Luleå. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Luleå

De saknade erfarenhet

"Det här är riktigt allvarligt"
2:57 min

En del av den personal som var inblandade i den allvarliga olyckan på Nordkalk i Luleå hade ingen erfarenhet av just den typen av jobb. Det säger regionchefen för företaget Empower, som är en av de entreprenörer som skulle utföra jobbet i ugnen.

Enligt regionchefen för Empower, Ivan Strandberg, hade personalen ingen tidigare erfarenhet av sådant arbete.

En av företagets medarbetare fördes till Brännskadecentrum i Uppsala med allvarliga skador.

– Det är tungt. Alla tankar går till den som är skadad och den skadades familj, säger Ivan Strandberg.

Han berättar att det ska ha varit ett produktionsstopp på Nordkalk och att personal från Empower kallades in för underhåll. Arbetet var lett av Nordkalk.

Fyra personer från Empower, som alla ska vara från länet, tillsammans med ytterligare fyra från Luleå industrimontage skulle spola vatten i ugnen för att få bort det som orsakade stoppet. Men att någonting gick oerhört snett.

– Det ska ha blivit någon form av explosion eller tryck som pressades ut från ugnen och på killarna, säger Ivan Strandberg.

– Det är Nordkalk som har kunskapen om hur det ska gå till. Vi har tillhandahållit personal som jobbat där tidigare, men inte med denna typ av jobb. Det här är en akut produktionsstörning, säger Ivan Strandberg som i övrigt inte vill föregå utredningen kring olyckan.

– En krisgrupp är etablerad för att ge all den stöd som går att ge till de inblandade. Och nu ska vi vänta och se vad utredningen visar. Vad har hänt? Vad var grundorsaken? Och om det är möjligt, arbeta med förebyggande åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".