Nya Raketskolan. Skiss: Arkitekt Mats Jakobsson
Kiruna

Raketskolans konstnärer utsedda

Den öppna idétävlingen om konstnärlig gestaltning till Nya Raketskolan i Kiruna lockade 158 konstnärer att skicka in nästan 300 olika förslag.

Juryn har hittills fastnat för fyra förslag men juryarbetet fortsätter med ytterligare några ytor. Nya Raketskolan invigs i slutet av augusti 2012 och då ska samtliga konstverk vara på plats.

De fyra vinnande förslagen kommer från konstnärerna:

Magdalena Nilsson - Stockholm
Johan Malmström - Lidköping
Fredrik Vestergård - Göteborg
Agneta Sofiadotter - Lund.

Så här är juryns motivering av de vinnande förslagen som kommer att visas i Stadshushallen:

Magdalena Nilsson:

Ett tematiskt verk som på ett lekfullt sätt anknyter till lärandet. Verket inbjuder hela tiden till nya upptäckter och är väl integrerat i gestaltningen av utrymmet. Verket inspirerar också till ett eget skapande och materialet är beständigt över tid.

Johan Malmström:

Fantasieggande rörelse som växer i rummet och knyter an till vattnets flöde. Organiska former som också associerar till livet. Ett möte mellan det hårda och det mjuka i ett poetiskt bildspråk som är öppet för olika tolkningar. Kontrasterar och kompletterar rummets övriga färgsättning. Beständigt hållbart material.

Fredrik Vestergård:

Ett monumentalt verk med teknik och ljus som nyttjar rummet och rymden på ett bra sätt. Verket skapar en spänning genom sin utformning och går att uppfatta på alla fyra

våningsplanen.

Agneta Sofiadotter:

Tuschteckningar på plexiglas som genom en detaljrikedom återger ett personligt bildspråk. En direkt teknik som talar till eleverna och deras eget skapande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".