1 av 5
Här finns stadsbiblioteket i Kiruna idag. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 5
Kiruna stadsbibliotek kan komma att flyttas till Kupolenhuset. Saken är under utredning. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 5
Förvaltningschefen Anja Taube och bibliotekschefen Carina Salomonsson. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
4 av 5
Viveka Granberg och Linna Granberg besöker biblioteket. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
5 av 5
Kristina Blind går till biblioteket då och då. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
KIRUNA

Flytt av biblioteket på gång

"Vi kan vara med på ett annat sätt"
1:38 min

Just nu utreder Kiruna kommun om stadsbiblioteket kan flyttas till Kupolengallerian mitt i stan.

Förvaltningen har bland annat besökt Bodens bibliotek och Kirunas bibliotekschef Carina Salomonsson ser flera fördelar med en liknande lösning.

– Fördelen är ju att biblioteket hamnar i ett jättebra sammanhang. Vi kan vara med på ett annat sätt i aktiviteter och överlag vara med på ett annat sätt, säger hon.

En anledning till att det finns planer på att flytta biblioteket till Kupolengallerian, är att de befintliga lokalerna är i dåligt skick och behöver renoveras för flera miljoner kronor. Huset där biblioteket finns idag byggdes 1913 och användes under många år som badhus.

Dessutom skulle det vara mer praktiskt att ha alla böcker på en våning i stället för på fyra våningar som idag, säger bibliotekschefen.

– Det är klart, har man allt på ett plan så är det mer vänligt för våra besökare men också för personalen givetvis, säger hon.

Det finns ännu inget politiskt beslut om en flytt, men fritids- och kulturförvaltningen har tittat närmare på alternativet. Man har bland annat tagit intryck av Bodens kommun där placeringen av biblioteket i en galleria har lett till fler besökare.

Det har också tagits fram en skiss över hur de nya lokalerna skulle kunna inredas. Att dessa lokaler är mindre än dagens bibliotek är inget problem enligt Carina Salomonsson.

– Där ser vi ju också att det räcker gott med den yta som är tänkt, säger hon.

Biblioteksbesökaren Viveka Granberg ser inga problem med att biblioteket kan komma att flyttas.

– Det spelar ingen roll för mig om biblioteket är här eller där man har tänkt sig det nya biblioteket. Om det innebär en bättre arbetsmiljö för personalen så är det bara positivt, säger Viveka Granberg.

Kristina Blind som också var där tror att hon skulle besöka biblioteket oftare om det låg mer centralt.

– Ja, det skulle jag nog faktiskt. Då är det lättare att man går förbi och kanske slinker in där, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".