Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrbotten

Det finns ingen plan

"Patientsäkerheten urholkas"
1:23 min
1 av 4
2 av 4
Pensionsavgångar - klicka för grafik
3 av 4
Maritha Björkman, t f ordförande i landstingsrevisionen. Foto: Inger Marklund/Sveriges Radio.
4 av 4
Mats Lundberg, tf personalchef NLL.

Inom tio år går minst 2 200 anställda i Norrbottens landsting i pension. En stor del av de i dag 7 300 anställda. Trots det saknas planer för hur man ska få sjuksköterskor och andra till jobb framöver, konstaterar landstingets revisorer.

Landstinget inser att det kommer att bli svårt att rekrytera personal. Nu har landstingets revisorer granskat hur divisionerna operation och medicin, arbetar för att få folk till jobben. I deras framtidssplaner talas det bara om läkare. Inget om behovet av sjuksköterskor och andra grupper.

Vice ordförande i landstingsrevisionen Maritha Björkman tycker att det är oroande att planerna för kompetensförsörjningen är så svaga:

– Vi har ett uppdrag att tillhandahålla en god hälso- och sjukvård. Patientsäkerheten urholkas ju om man inte kan få tillräckligt med personal. Den interna kontrollen som vi undersökt, är ju inte bra om man bara fokuserar på behovet i gruppen läkare. Alla är självklart viktiga i det framtida behovet av arbetskraft, säger hon.

I det här sammanhanget förklarar vice landstingsrevisor Maritha Björkman att:

– En viktig del i att rekrytera personal framöver, är att att påverka skolor och universitet, så att fler utbildas. Både läkare, sjuksköterskor och andra.

Inom landstinget i Norrbotten finns 340 olika yrkeskategorier och 7 300 fast anställda. Av dem är sjuksköterskorna 2 300 i dag (allmän- och specialistsjuksköterskor) och  läkare är 600.

För några år sedan gjordes en liknande granskning, så denna rapport är en uppföljning och det är uppenbart att medicin och opererande specialiteter inte har skärpt internkontrollen och rättat till bristerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".