1 av 10
Foto: Ida Brännström, Sveriges Radio
2 av 10
Bosse Johansson. Foto: Ida Brännström, Sveriges Radio
3 av 10
Polis kollar bilarna i Svartbjönsbyn
4 av 10
Skottlossning mitt i villaområdet
5 av 10
6 av 10
Foto: Ida Brännström, Sveriges Radio
7 av 10
Foto: Ida Brännström, Sveriges Radio
8 av 10
Foto: Ida Brännström, Sveriges Radio
9 av 10
Foto: Ida Brännström, Sveriges Radio
10 av 10
Boden

Skottlossning i Svartbjörnsbyn

" Jag möttes av ett gevär i bröstet"
4:37 min

Under fredagsnatten ägde en skottlossning rum i Svartbjörnsbyn. Det är en man som skjutit mot både en villa och poliser. Bosse Johansson fick sitt hus beskjutet med flera skott.

Polisen i Norrbotten har sedan 02-tiden i natt jagat en beväpnad person som avlossat flera skott med ett grovkalibrigt vapen i Svartbjörnsbyn, Boden. Ingen är ännu gripen misstänkt för gärningen som i nuläget rubriceras som försök till mord. 

Enligt polisen började det hela med att personen vid 02-tiden knackade på hos ett äldre par, men mannen i huset hindrade personen från att komma in och då ska personen uttryckt att skott skulle avlossas, vilket också hände.

Polisens insatsstyrka, två hundpatruller, samt poliser från Luleå, Boden och Piteå har under tidiga morgonen jagat gärningsmannen och strax före kl 05 avlossades ytterligare skott.

Men enligt vakhavade befäl, Erik Kummu är ingen polis skadad.

– Det måste vara en galning, säger Kummu.

Det äldre paret är förda i säkerhet.

Enligt Sveriges Radios reporter på plats, David Zimmer, är det mitt i villaområdet som poliser jagar den beväpnade mannen.

– Jag kom och körde och blev stoppad av fem poliser med dragna vapen som sa att jag inte skulle vistas här, säger David Zimmer.

Han berättar vidare att det är en obehaglig stämning i Svartbjörnsbyn och att han har full förståelse för att boende tycker det är otrevligt det som händer.

Vakthavande befäl Erik Kummu säger att det är mycket allvarligt det som inträffat. 

Det finns inga misstankar om att gärningen är riktad mot allmänheten. Civil såväl som uniformerad personal och hundpatrull finns fortfarande i området.

Polisen jobbar på för fullt efter nattens skottlossning i Svartbjörnsbyn, utanför Boden. De säger sig också ha fått in en del tips, men är i övrigt väldigt förtegna. Under fredagseftermiddagen höll man en presskonferens i Boden med anledning av det inträffade. 

Håkan Ershammar är polisens enhetschef i Luleå-Boden.
– Vi har fått in en del tips men vad dem går ut på vill vi inte berätta, säger han.

Vad kan du säga om gärningsmannen?
– Det enda vi kan berätta nu är att det rör sig om en man mellan 16-25 år som pratar svenska med en norrbottnisk dialekt.

Polisen vill heller inte prata eller spekulera om vad motivet kan vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".