Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Liggande gravsten. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Reino Raitala, griftegårds- och fastighetschef i Luleå domkyrkoförsamling. Foto:Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
Luleå

Gravstenar kontrolleras efter dödsolycka

Gravstenar har lagts omkull
1:50 min

Under allhelgonahelgen är våra kyrkogårdar i Norrbotten välbesökta, men besökarna kan förvänta sig ovanligt många nedfällda gravstenar. Anledningen är att man för säkerheten genomför kontroller av alla stående gravstenar, efter dödsolyckan i Västsverige.

För drygt en vecka sedan avled en 8-årig flicka i Västsverige efter att hon fått en löst sittande gravsten över sig. Efter den tragiska händelsen har kyrkogårdsförvaltningar runt om i landet sett över säkerheten på kyrkogårdarna extra noga och löst sittande gravstenar har lagts omkull.

Griftegårds- och fastighetschefen för Luleås domkyrkoförsamling Reino Raitala tycker att säkerheten borde varit bra även innan olyckan.

– Det är egentligen lite brist i mina ögon. Jag tycker att man ska kunna ha den här kontrollen kontinuerligt. Det ska inte behöva hända någonting innan kontrollerna förbättras, säger han.

Margareta Andersson har besökt familjegraven på innerstadens griftegård i Luleå och hon säger så här. 

– Det är bra att man kollar säkerheten så att det inte händer några olyckor, säger hon.

Men om familjegraven varit lagt omkull, hade Margareta Andersson definitivt reagerat.

– Det skulle kännas väldigt konstigt om man inte hade fått information innan, men samtidigt kan jag förstå att det kan vara svårt att få tag på alla gravrättsinnehavare och åtgärder måste ju göras med detsamma, säger hon.

Rolf Engström har också besökt kyrkogården och säger att han till en början nog skulle bli förbannad.  

– Jag skulle tro att man blir lite besviken först och tänker förbannade ungar har de varit i farten nu igen, men om jag blir kontaktad sen så kan jag ju ha förståelse för det. När man tittar på de här stora stenarna som står här, så lutar en del verkligen markant, säger han.

Reino Raitala säger att de som besöker kyrkogårdarna i Norrbotten nu under allhelgonahelgen kan förvänta sig att gravstenar har lagts omkull, och det av säkerhetsskäl.

Just nu försöker man också ta kontakt med de anhöriga som berörs.

– Trots att säkerhet råder så bör man ändå vara uppmärksam. Vi har haft en otroligt blöt och regnig höst, så det är inte samma hårdhet som under tidigare år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".