1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
Miljö

Sjöfåglar varnar om klimatförändringar

Klimatförändringarna påverkar sjöfåglar
1:37 min

Nordens sjöfåglar påverkas av klimatförändringarna, det är naturvårdare, jägare och sjöfågelsforskare från hela Norden eniga om. Flyttfåglarna stannar i Sverige över vintrarna och vissa fågelarter söker sig allt längre norrut i landet. Det varmare klimatet med mildare vintrar, tros vara en bidragande orsak.

Johan Elmberg är professor i djurekologi vid Högskolan i Kristianstad och en av deltagarna i nätverket NOWAC. Det står för Nordic Waterbirds and Climate Network och består av sjöfågelsforskare från hela Europa. Han säger att sjöfåglarnas ändrat sitt beteende på relativt kort tid.

- Det har ju ställts på sin spets nu, sjöfåglar och förändringen i klimatet. Sjöfåglarna; änder, gäss och svanar reagerar oerhört snabbt på de här förändringarna. De ändrar till exempel sina flyttvanor på grund av klimatet, säger Johan Elmberg.

Han nämner som exempel att för 30 år sen var cirka 95 procent av de svenska grågässen flyttfåglar, som flyttade till Frankrike och Spanien. Nuförtiden stannar väldigt många av dem i Sverige, så på mindre än en mansålder och på några gåsgenerationer så har grågåsen helt bytt flyttningsstrategi.

– Då förändras i sin tur även jakttrycket och de kanske exponeras för andra sorters miljögifter, så det är en ytterst komplex bild. Det i sin tur understryker ytterligare vikten av att vi förvaltar de här fåglarna och försöker förstår dem i ett internationellt perspektiv, säger Johan Elmberg.

Han ingår i det internationella nätverket NOWAC, Nordic Waterbirds and Climate Network. Där möts sjöfågelsforskare från hela Europa, samt representanter för jägare, naturvårdsorganisationer och myndigheter.

Även jägarna är intresserade av att följa sjöfåglarnas ändrade beteende, intygar Niklas Holmqvist på Svenska Jägareförbundet:

- Många andfåglar är ju jaktbara och försvinner andfåglarna är det slut på jakten, så enkelt är det, säger Niklas Holmqvist.

Tillgången på tre av sjöfåglarnas nyckelarter har minskat dramatiskt. Svärtan minskar, eiderbeståndet i Östersjön har halverats på 20 år och alfågeln har minskat med mer än 65 procent. Även om jordbrukets övergång till höstsådd i södra Sverige innebär att det finns mer mat på åkrarna på hösten och att fåglarna därför stannar kvar istället för att flyga längre söderut, så är ändå klimatförändringarna en faktor som spelar stor roll. Niklas Holmqvist berättar på Svenska Jägareförbundet berättar att det bland annat påverkar änderna situation.

- För vissa arter verkar det ju vara en väldigt viktig faktor och det ser man ju framför allt när arter rör sig vid sin nordliga gräns, säger han. Till exempel påverkas de änder som finns i svenska fjällen och är anpassade för fjällklimatet, av att rödräven kommit upp på kalfjället och äter upp ändernas ägg eller fågelungar.

Vilka mer förändringar har ni märkt?

- Det är så många förändringar. Man pratar om att många arters vårflyttning påbörjas allt tidigare. Många arter väljer också att stanna allt tidigare under sin flyttning, när det blir varmare så stannar de helt enkelt. Änder flyttar tills de stöter på ett bättre klimat, de är inte som andra arter som flyttar efter en förutbestämd karta. Änderna flyttar tills de känner att här funkar det att leva, och då stannar de där, säger Niklas Holmqvist.

Flera simänder, till exempel bläsand, väljer att stanna norrut.

– För 15-20 år sen var ju bläsand en riktig ovanlighet i södra Sverige på vintern. Idag finns det flockar på 15-20 000 som stannar på vintern, säger Niklas Holmqvist.

Professor Johan Elmberg betonar att det är viktigt att berörda myndigheter förstår vikten av forskarnas observationer. Snabba förändringar i fåglarnas beteende är varningssignaler om att allt inte står rätt till.

– Jag vill understryka att änder och gäss ger så tydligt och tidiga signaler om klimatförändringar och andra förändringar i miljön att de kan vara till nytta för den officiella naturvården och myndigheterna. Det är varningssignaler som är värda att ta på allvar, för händer det saker med dem snabbt, så händer det mycket annat, säger Johan Elmberg.

Fakta:

NOWAC finansieras av Nordforsk och nätverkets andra möte, som ägde rum i Svenska Jägareförbundets kursgård, arrangerades i samarbete med SLU och Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".