Tommy Nyström (S) kommunalråd Gällivare. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Gällivare

Politiker oeniga om vikten av vision

"Vi måste sätta igång att bygga"
1:38 min

På måndag är det tänkt att Gällivare kommunfullmäktige ska fatta beslut om visionsplanen för framtida Gällivare. Det handlar om den plan som ska ligga till grund för stadsomvandlingen som tvingas fram av gruvdriften i Malmberget, och enligt oppositionen börjar läget bli akut.

I en visionsplan som tagits fram i samverkan med kommunbefolkningen pekas tre områden ut som attraktiva för boende och kommunala inrättningar, men fortfarande har inte kommunen satt ner foten och sagt så här ska det vara.

Något som enligt kommunpolitikern Eva Alriksson (M) kan få katastrofala följder för kommunen.

Att bostäder saknas kan enligt henne leda till en befolkningsminskning, trots att det finns jobb och efterfrågas arbetskraft. Men sedan måste också inrättningar för exemplevis skola och omsorg ersättas inom kort. Den 1 januari 2014 ska exempelvis Gunnillahemmet som är ett äldreboende vara ersatt.

Att det är ett viktigt beslut som kommunfullmäktige har att fatta på måndag kring visionsplanen för framtida Gällivare bekräftas av stadsplaneraren Lisa Yngström.

Men enligt kommunalrådet Tommy Nyström (S) är det inget avgörande beslut som kommer fattas på måndag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".