Per-Ola Eriksson studerar projektkarta. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio
Norrbotten

”Är att slå blå dunster i ögonen på folk”

"Det är inte realistiskt genomförbart"
1:42 min

Projektet att leda vatten från Piteälvens källflöden i Sverige till Sulitjelma i Norge luktar lurendrejeri. Det kommer aldrig att genomföras, säger landshövdingen i Norrbotten Per-Ola Eriksson.

Per-Ola Eriksson och han är bestört över att huvudägaren i norska Muskensenter och svenska Laponiacenter försöker få folk att låna ut pengar till ett ogenomförbart kraftverksprojekt.

– Jag tycker det är att exploatera namnet Laponia på ett felaktigt sätt, säger landshövdingen.

Han är mycket kategorisk när han förklarar varför projektet aldrig kan genomföras.

– Jag skulle vilje se den regering i Sverige, som lägger förslag om att man ska riva upp beslutet om nationalälvarna. Det har vi tagit i bred politisk enighet i Sverige, att vi ska skydda några älvar från utbyggnad. Då är det älvar med biflöden och hela vattenområdet de kommer ifrån - och det här är ett sån't område, säger Per-Ola Eriksson.

Projektet Lappland kraftverk marknadsförs bland annat på internet och det sägs att vinster från satsningen kommer att gynna det samiska samhället. För att driva projektet vidare är ägarna i Laponiacenter och Muskensenter ute och tigger pengar av folk.

Du lockas med fantastisk bonus på de pengar du lånar ut till dem - 100 000 kronor kan bli 2 miljoner - om de får byggnadstillstånd. Om de inte får byggnadstillstånd avskrivs lånet och du förlorar allt du lånat ut.

– Ju mer jag hör talas om det här får jag intrycket av lurendrejeri, att man får folk att satsa på något som inte är realistiskt genomförbart. Det är att slå blå dunster i ögonen på folk. Jag är förvånad och bestört när jag hör om de här idéerna, säger landshövdingen,

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".