Ola Pittja och Simon Andersen i LaponiaCenter. Foto Maritha Mossberg/Sveriges Radio
Norrbotten

Laponiacenter är sponsrat från Norge

"Ska komma samiska samhället till del"
1:49 min

Den norske företagare, som driver projektet att leda vatten från Piteälvens källflöden i Sverige till ett tänkt kraftverk Sulitjelma i Norge, har etablerat systerbolaget Laponiacenter AB i Norrbotten.

– Bolaget har ingen verksamhet utan är bara det bolag som ska ska ta hand om intäkterna om och när Lappland kraftverk byggs, säger Ola Pittja, som är projektledare i Laponiacenter och styrelseledamot.

Företaget Muskensenter i Norge drivs av företagaren Simon Andersen. Muskensenters årsredovisning för 2010 visar på noll kronor i driftintäkter och en uppsamlad skuld på mer än 700 000 norska kronor.

Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson säger, att de aldrig kommer få tillstånd att genomföra projektet. Han misstänker att det inte är något annat än ett försök att lura till sig pengar.

Organisationen Älvräddarna anser att Simon Andersen kidnappat den samiska identiteten för att få det att se ut som ett samiskt projekt och inte som en handfull personers privata idé.

– Jag håller inte med om den beskrivningen. Tanken är att det ska komma det samiska samhället till del, säger Ola Pittja.

Han har lagt ned mycket tid på projektet, men inte satsat några pengar.

Ola Pittjas engagemang i projektet bygger på många års kontakter med Simon Andersen, med resonemang fram ochh tillbaka.

– Det är hans förslag hur man kan göra. Det är ju han som kan sån't här. Det är han som har jobbat med vattenkraftsfrågor i många år, säger Ola Pittja.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".