Simon Andersen Muskensenter. Foto Knut Lökse Nilssen/NRK
Norrbotten

Osäkra lån kallas investering

Misslyckanden och obetalda räkningar
1:57 min

Vid en närmare granskning ser projektet, att leda vatten från Piteälvens källflöden i Sverige till Sulitjelma i Norge, ut att vara en ren pappersprodukt.

Projektet Lappland Kraftverk, som går ut på att bygga två kraftverk i Sulitjelma, kommer aldrig att få tillstånd, säger landshövding Per-Ola Eriksson. Det har också har mötts av protester från bland annat organisationen Älvräddarna och Svenska Samers Riksförbund.

Projektet drivs av företaget Muskensenter, som har ett registrerat systerföretag Laponiacenter i Norrbotten. Huvudägare i Muskensenter är företagaren Simon Andersen med rötterna Tysfjord i Nordnorge, numera skriven i Bodö.

Simon Andersens företagande har kantats av misslyckanden, rättstvister och obetalda räkningar - bland annat i Norrbotten. I Luleå köpte han för att antal år sedan material från Ångsågen för grossistförsäljning i Norge. Han var mycket dålig på att göra rätt för sig och det slutade med att han stängdes av som kund av Ångsågen, som också förlorade pengar på honom.

Simon Andersen var under några år engagerad av Vattenfall i syfte att undersöka möjligheterna för vattenkraft i Norge. De norska begränsningsreglerna för utländskt ägande gjorde att Vattenfalls intresse svalnade. Simon Andersen bedömdes som inte seriös och bekantskapen sades upp av Vattenfall.

Enligt norska skatteverket tjänade Andersen under 200 000 kronor förra året och han har 0 kronor i förmögenhet. Varken Muskensenter eller Laponiacenter har i sina bokslut redovisat några inkomster under 2010 - däremot utgifter. Enligt senaste årsredovisningen i Muskensenter har företaget en uppsamlad skuld på 743 000 norska kronor.

På Muskensenters hemsida erbjuds möjligheten att investera i projektet och att belönas med riklig bonus om de får byggnadstillstånd för två kraftverk i Sulitjelma. Hundra tusen kronor kan ge två miljoner, men det handlar inte om en investering. Det handlar om att Muskensenter vill låna pengar till projektutveckling utan säkerheter, för om projektet inte blir av så avskrivs lånen. Då får den som lånat ut pengar inte tillbaka en enda krona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".