1 av 2
Borrkärnearkivet i Malå. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
2 av 2
Det finns över 3 miljoner meter borrkärnor i arkivet. Foto: Magdalena Martinsson/Sveriges Radio
NÄRINGSLIV

Fyndigheter kan dölja sig i arkivet

"Det kan leda till fler gruvor"
1:42 min

Vilka metaller döljer sig i de många tusen borrkärnor från den svenska berggrunden som ligger i det statliga borrkärnearkivet i Malå? Den frågan får nu svar när stenstavarna ska röntgas.

17 000 borrkärnor från hela landet finns samlade i en stor hangar i Malå och nu ska en stor del av de analyseras.

– När man scannar borrkärnorna får man fram vilka metaller de innehåller. Syftet är att nya gruvor ska kunna öppnas, att det här leder till nya fynd i Sverige, säger Lisbeth Hildebrand som är chef för Mineralinformation vid Sveriges geologiska undersökning.

Varje kärna kommer att stoppas in en apparat där den bestrålas. Resultaten kommer att presenteras på webben.

– För bolag att snabbt kunna kika igenom vad som finns i kärnorna. Det i sin tur kan generera intresse hos bolagen att se på nya ställen som man kanske inte har tittat på tidigare, säger Lisbeth Hildebrand.

Regeringen har avsatt 30 miljoner kronor per år till en fyraårig satsning på mineralinformation, bland annat den här scanningen av borrkärnor.

– Det man kommer se är det kemiska innehållet. Hur mycket järn, hur mycket koppar och så vidare, säger Jan-Anders Perdahl på SGU som tror på intressanta resultat.

– Framförallt när det gäller metaller som är svåra att se med blotta ögat som till exempel sällsynta jordartsmetaller, säger han.

Hur kommer det sig att det finns så mycket sten här som man inte vet vad den innehåller?

– Borrkärnorna borrades av ett syfte. Det var kanske att leta koppar och då tittade man bara på koppar. Men det betyder inte att borrkärnorna inte är användbara för andra metaller och andra syften. Till exempel är knappast några borrkärnor borrade före 1980 analyserade för guld, säger han.

Ur regeringens budgetproposition 2012: Kvalificerad mineralinformation

Sveriges geologiska undersökning (SGU) tillförs 30 miljoner kronor per år under en fyraårsperiod för en förstärkt satsning på kvalificerad mineralinformation i form av ökad geologisk kartering och digitalisering av borrkärnor med mera. En utvecklad och förbättrad mineralinformation skapar möjligheter att attrahera ökat svenskt och utländskt kapital till investering i prospektering efter mineralresurser vilket kan ge snabbare resultat i gruvverksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".