1 av 5
Operamusikalen Elisa och fantasin. Foto:Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
2 av 5
Kjell Peder Johanson, libretto och regi. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
3 av 5
Erica Back spelar Elisa i operamusikalen. Foto:Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
4 av 5
Maja Isaksson och Ellinor Hjärtström. Foto:Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
5 av 5
Marcus Löfgren. Foto:Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
LULEÅ

Operamusikal skildrar missbruk

"Om jag bara kan vara lite snällare"
3:11 min

Operamusikalen Elisa som hade två föreställningar på gymnasiet Lärkan i Luleå idag är en av Estrad Norrs storsatsningar. En operamusikal som handlar om en tonårstjej som växer upp med missbrukande föräldrar. Kjell Peder Johanson står för regi och libretto och han berättar om hur musikalen växte till liv.

--En vuxen kvinna berättade för mig om sina barndoms jular. När mamma och pappa hade somnat i fyllan, så klädde hon på sig och gick runt i grannskapet där hon bodde och tittade in genom fönstren hos grannarna och såg hur trevligt alla verkade ha.

Kvinnan berättade vidare att hon tänkte att om hon bara kunde vara lite snällare, så kanske även de kunde ha det så där fint nästa jul.

Kjell Peder Johanson står för regi och libretto i operamusikalen Elisa, som är Estrad Norrs storsatsning på operamusikal för högstadiet och gymnasiet.

En gripande musikal som handlar om en tonårstjej som växer upp med missbrukande föräldrar och som växte till liv efter det att Kjell Peder Johanson fått ett samtal från en kvinna som berättade om hennes uppväxt när han var programledare för ett av Karlavagnens program.

För musiken står Jan Sandström och huvudrollen spelas av Erica Back, som går på musikhögskolan i Piteå.

– Elisa är en 15-årig tjej vars föräldrar är alkoholister och hon är delvis ganska självständig, men också vilsen. Hon funderar på hur hennes liv ska bli när hennes föräldrar är som de är och om hon ska kunna bryta sig loss från det här eländet.

Maja Isaksson går på gymnasiet Lärkan i Luleå och hon är en av många elever som sett operamusikalen Elisa.

– Operamusikalen var gripande. Just för att man vet att det finns många ungdomar och barn som verkligen har det så på julafton. De vill helst vara någon annanstans än hemma.

Även Marcus Löfgren blev berörd.

– Den var hemsk och så, men jag gillar operor. Den beskriver hur många ungdomar har det idag på julafton.

– Det jag vill berätta med musikalen är att jag vill att människor försöker förstå och att man bryr sig om andra. Försök att hjälpa till om du kan, men utplåna inte dig själv. Ta hand om ditt eget liv också, säger Kjell Peder Johanson, som står för regi och libretto i operamusikalen Elisa och fantasin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".