1 av 2
Oljeplattform i Murmansk
2 av 2
Sveriges Arktisambassadör Gustaf Lind på besök i Luleå. Foto: Jon Hedström/Sveriges Radio.
Norrbotten

Oljefrågan viktig i Arktis

"Viktigast är regler för oljeutvinning"
2:02 min

Just nu finns över 150 representanter från Arktiska rådets medlemsländer, arbetsgrupper och urfolk i Luleå för ett möte. En viktig fråga är att ta fram regler för miljöskydd vid oljeutvinning i norra ishavet.

Ryssland, USA, Kanada och de nordiska länderna finns representerade tillsammans med sex organisationer för ursprungsfolk i Arktis.

Sverige tog i maj över ordförandeskapet i Arktiska rådet och Luleåmötet är viktigt, det säger Sveriges Arktisambassadör Gustaf Lind:

- Det här är det första stora mötet där vi sätter dagordningen inför de två år vi är ordförande. Vi sätter igång flera stora projekt och berättar vad vi vill göra, säger Gustaf Lind.

Vad är det viktigaste under Sveriges ordförandeskap?

- Det viktigaste är att vi vill förhandla fram regler om miljöskydd vid oljeutvinning i norra ishavet. Det är en väldigt vikig fråga för många i Sverige för de boende, för miljön och de bör krävas de högsta förebyggande kraven för sådan oljeutvinning, säger Gustaf Lind.

De nya reglerna ska presenteras i maj 2013 och tills dess kommer de att förhandlas intensivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".