Brister i utredningen om K4

Ekonomiska fakta som talar för Arvidsjaur är inte tillräckligt belysta i utreningen om förbandsnedläggningarna. Det anser både ledningen för kommunen och K4 som idag ska ta upp frågan med försvarsutskottet.

Under dagen kommer chefen för K4 och Arvidsjaurs kommunalråd Per Lavander (s) att uppvakta försvarsutskottet. Anledningen är att det finns en hel del oklarheter i utredningsmaterialet i försvarspropositionen.

– Bland annat har inte kostnaderna belysts på ett korrekt sätt. Det finns många kostnader för en flytt som aldrig tagits med, säger Per Lavander.

I Arvidsjaur är kostnaderna per utbildningsdag bland dom lägsta i landet. Bland annat lokalkostnaderna per värnpliktig ligger långt under vad dom gör i Boden.

Men trotts att det finns fakta som talar för Arvidsjaur tror han att förutsättningarna att regeringen ska ändra sig är små.

– Vi tror inte att det finns siffror som kan motivera en flytt av K4 till en annan ort. Men det känns som regeringen är låst i den proposition som nu är lagd. Det som kan rädda K4 är att det blir en bred uppgörelse med deborgerliga partierna, säger Per Lavander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".