Simon Andersen Muskensenter. Foto Knut Lökse Nilssen/NRK
Norrbotten

Vägrar bemöta misstankarna

"Vi bör svara på projektrelaterade frågor"
1:43 min

Mannen bakom idén att leda vatten från Piteälvens källflöden i Sverige till Sulitjelma i Norge - Simon Andersen - vill inte kommentera landshövdingens misstanke om att det är frågan om ett försök att lura folk på pengar.

– Vi bör svara på projektrelaterade frågor. Personliga frågor och andra uppgifter i media väljer vi att avstå från att svara på, säger Simon Andersen som är huvudägare i Muskensenter i Norge och Laponiacenter i Norrbotten.

Simon Andersens företagande har kantats av misslyckanden, rättstvister och obetalda räkningar - bland annat i Norrbotten. Han vill inte svara på några frågor om detta utan vill bara marknadsföra sin kritiserade projektstudie för Lappland kraftverk.

Via företaget Muskensenter i Norge fortsätter han att locka folk, att låna ut pengar, under förespeglingen att det är investeringar, som kan ge sagolik bonus.

Simon Andersen förstår inte på vilka grunder landshövding Per-Ola Eriksson säger att projektet inte är realistiskt genomförbart.

– Hur ska jag veta vad han grundar sin uppfattning på, frågar sig Simon Andersen.

Andersen lovar att han ska ge Länsstyrelsen saklig information.

– Vi beklagar att vi inte har kunnat lägga fram projektet även för Länsstyrelsen, men det kommer. Innan vi söker om tillstånd ska vi ge dem ordentligt information, lovar Simon Andersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".