Besvikna föräldrar

Föräldrar i Luleå vill rädda kvar de öppna förskolorna. Men politikerna vill spara, trots att budgeten enligt den senaste rapporten har ett överskott på sex miljoner kronor.

Barn- och utbildningsnämnden i Luleå vill spara och har därför beslutat att lägga ner de öppna förskolorna, de s.k. Mötesplatserna efter årsskiftet. Besparingen blir ca 350 000 kr. Enligt de senaste budgetsiffrorna som kom i går ligger barn- och utbildningsnämnden på sex miljoner plus, men nämnden vill ändå spara eftersom beräkningar visar att besparingar på 30-40 miljoner kronor måste göras de kommande tre åren.

Föräldrarna är kritiska och menar att besparingen inte kommer att kunna hämtas hem direkt eftersom kommunen fortfarande kommer att ha kostnader för personal och för lokaler. Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Luleå, Ingrid Norberg, säger dock att nämnden tror sig kunna spara hela summan. Detta bland annat genom att personalen kommer att flyttas till platser som tidigare varit vakanta.

Föräldern Ann-Catrin Öhman säger att hon är väldigt besviken över att politikerna inte vill behålla öppna förskolan trots att de verkar tycka att det är en bra verksamhet.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Luleå, Ingrid Norberg, säger att nämnden måste satsa på kärnverksamheten, dvs skolan och förskolan.

Politikerna sa på mötet att de nu kommer att ta med frågan till Kommunstyrelsen. Det innebär att verksamheten kan leva kvar om politikerna hittar finansiering på annat håll än från barn- och utbildningsnämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".