1 av 4
Luleå Hockeys spelare. Foto:Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
2 av 4
Niclas Wallin, lagkapten Luleå Hockey. Foto:Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
3 av 4
Luleå Hockey i hårdträning. Foto:Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
4 av 4
Norrbotten

Krafttag mot hockeyvåldet

"Många hjärnskskningar är farligt"
4:34 min

Aldrig har väl debatten om tacklingar inom ishockeyn gått så varm som nu. Det är farliga tacklingar om vartannat och allvarliga skador som följd. Idag hölls en föreläsning i ämnet i Luleå.

Hockeyvåldet debatteras mer än någonsin. Häromdagen fick en spelare det strängaste straffet någonsin i Sverige för en ojuste tackling. Ett sätt att markera och stävja utvecklingen som verkar innebära allt mer våld mot huvudet.

En som både granskat frågan rent medicinskt och även debatterat livligt är Luleå Hockeys läkare Yleverton Tegner som idag höll en föreläsning om hjärnskakningar, en i publiken var 13-åriga hockeybacken Filip Lindström, som själv råkade ut för en hjärnskakning i lördags.

– Man hinner inte med när det går så fort och är det så att man möter en stor kille så kan det smälla ordentligt, är det en mindre kille är det rätt lugnt men när det just är större spelare så får man problem, säger han.

Tegnér som är expert på hjärnskakningar och lagläkare hos Luleå Hockey höll i föreläsningen.

– Det finns inte så jättebra statistik men jag är tämligen övertygad om att hjärnskakningarna ökat inom idrotten ganska markant från 80-talet fram till idag, säger han.

Niclas Wallin är back och lagkapten i Luleå Hockey och han ser allvarligt på det här.

– Jag tror att någon kommer att bryta nacken snart och hamna i rullstol. Det är fruktansvärt när såna saker händer. Med de smällar som är idag, så kommer det att hända en olycka snart och det kommer inte att vara hjärnskakning som är problemet.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".