Förarlösa testkörningar i Arjeplog. Foto: Joakim Ståhl/Scanpix
Arjeplog

Robotar är heta i kalla biltester

Håkan Fredriksson vid LTU
1:38 min

Nu startar ett treårigt forskningsprojekt om förarlösa bilar i testbranschen. Varje vinter kommer tusentals biltestare till Norrbotten för att testköra nya bilmodeller och komponenter i kyla. Men snart kanske körrobotar tar över i alla fall inne på testbanorna.

Det tre åriga forskningsprojektet presenterades idag på en stor biltestkonferens som pågår i Arjeplog.  Håkan Fredriksson är biträdande lektor vid Luleå tekniska universitet.

– Vi ska titta på möjligheten att använda sig av datoriserad styrning, målsättningen är att se var vi kan använda tekniken och hur den fungerar i kyla, säger Håkan Fredriksson.

Vad är målsättningen?

– Syftet är framför allt att kunna göra högkvalitativa tester, vilket är väldigt svårt att göra med en mänsklig förare. Man kan då återupprepa samma rörelse och en förares humör är också sådant som påverkar.

Men någon risk för att biltestförarna skulle bli utkonkurrerade av datorstyrningen finns inte säger Håkan Fredriksson.

– Förarna kommer att behövas för det finns tester som inte kan genomföras utan förare, inte än så länge i alla fall.

Håkan Fredriksson fortsätter att berätta att hans förhoppning med projektet är att det här ska få stort genomslag och att fler företag ska vilja komma upp hit och testa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".