Till vänster Jenny Nilsson och Klara Nordström, dansledare. Till höger, Lars Nilsson och Ida Johansson. Foto: Mia Storm Komonen
Luleå

Gratis arbetslivserfarenhet

"En viktig del i pusslet"
1:48 min

Sex ungdomar i gymnasieåldern i Luleå arbetar på sin fritid med att att lära ut sina intressen till andra ungdomar på fritidsgårdar och mötesplatser i Luleå. Det handlar om dans, musik och konst.

I föreningen Fritid i Norr är Lars Nilsson delägare.

– De kan få jobba några timmar i veckan, redan i gymnasieåldern och därmed skaffa sig arbetslivserfarenhet. Vi tycker att det är viktigt som en del i pusslet i Luleå kommuns satsning på att skapa jobb åt unga, säger Lars Nilsson.

Fritid i Norr bedriver genom kommunen fritidsgård -och mötesplatsverksamhet i Luleå, som skapar möjligheter för unga. Förutom de sex nyanställda ledarna är Ida Johansson ny som producent på Tuna mötesplats. Själv och tillsammans med andra inspirerar och skapar de arrangemang för ungdomar där de satsar på att ha seminarier och workshops inom musik, inspelning och låtskrivning.

– För mig är det viktigt att jag får göra det jag tycker om och får utvecklas i yrkesrollen, samtidigt som jag tycker att det är viktigt att det finns något som det här för ungdomar. Det främjar hela kulturlivet i Luleå, om man ser det i ett större perspektiv är det viktigt på så sätt också, säger Ida Johansson.

Två av de anställda är artonåriga Jenny Nilsson och Klara Nordström, de lär ut dans varje vecka på Porsöns fritidsgård.

– Det är jättebra att man får en chans att utvecklas, speciellt inom det man tycker om. Man kommer in på arbetsmarknaden oavsett om det är tre timmar i veckan, det är ju någonting. Det kommer att stå på cv:t och om vi inte får fast anställning här, ger det en möjlighet att få någonting någon annanstans sen. Det betyder jättemycket, säger Jenny Nilsson.

– Det är jätteroligt också, säger både Jenny och Klara.

– Det är jättekul att just de som inte dansat förut kommer. Att ta med dem och prova dansa litegrann. Så får de också upptäcka att de tycker att det är kul och sedan få dem att vilja fortsätta, berättar Klara Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".