1 av 2
Arkivbild
2 av 2
Maritha Björkman tf ordförande landstingsrevisionen
NORRBOTTEN

Hot mot vårdpersonal tas inte på allvar

"Det är allvarligt"
1:21 min

Cheferna för vårdcentralerna i Norrbottens läns landsting tar för lätt på hot och våld som riktas mot personalen. Det konstaterar revisorerna i en ny rapport.

I rapporten skriver revisorerna också att internkontrollerna är dåliga och att det saknas systematiska kartläggningar och riskanalyser i förebyggande syfte.

I Norrbotten arbetar 1 000 personer på vårdcentraler.

För fem år sedan gjordes också en översyn av hotbilden mot personal. Läget är inte bättre nu, anser revisorerna.

Den här gången har bara vårdcentraler granskats.

" Primärvården jobbar inte aktivt med något direkt förebyggande arbete inom området utan hanterar frågorna när behov uppstår", konstaterar rapporten.

– Hållningen i frågan från de ansvariga är för passiv, för att få en trygg arbetsplats för personal och även patienter, säger tillförordnad ordförande i landstingets revision Maritha Björkman.

Hon anser att det är allvarligt.

Och det har funnits uppmärksammade händelser under senare år. En missbrukare jagade en patient med kniv på en vårdcentral. I Malmberget slog en patient en läkare. Några exempel. Det är inte ovanligt att personal får hot och slag, på vårdcentraler.

"Ansvaret för arbetsmiljön inklusive hot och våld mot personalen ingår i det samlade linjeansvaret hos respektive chef. Riktlinjer finns i chefsguiden på landstingets intranät" skriver man i rapporten.

Eva-Lena Holmqvist är primärvårdchef i Norrbotten:

– Jag är medveten om att det kan finnas ett mörkertal när det gäller rapporteringen av händelser med hot och våld mot personalen i primärvården.

– Men vi får så få tillbudsrapporter. Bara ett par förra året. Vi ska informera i frågan igen i kurser i januari, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".