Ny stor biltestanläggning på gång

Företaget Icemakers i Arjeplog har flera nya satsningar på gång inom testbranchen. Just nu planeras en ny stor biltestanläggning i kommunen. Det handlar om en komplett anläggning liknande den som Bosch tog i bruk i fjol vinter.

Den nya anläggningen kommer att ligga sex kilometer utanför Arjeplog och innebär nya jobb i kommunen. Det är företaget Icemakers, sedan länge etablerat inom Arjeplogs biltestverksamhet, som står för planerna. Just nu pågår detaljplanearbete och kontakt med berörda markägare, bekräftar Lars Sundström, en av delägarna.

Eftersom satsningen är i ett sådant tidigt skede vill han inte gå in på hur stora investeringar som planeras. Han berättar att anledningen till att man vill göra den här satsningen är att man har en ny tysk kund på gång. I oktober eller november räknar han med att i samråd med den nya kunden kunna ta beslut om satsningen.

Siktet är enligt Lars Sundström inställt på att anläggningen ska vara klar att tas i bruk nästa vintersäsong.

– Det innebär mera folk i arbete, säger han utan att just nu vilja precisera hur många.

Vi kan också berätta att Icemakers nyligen har köpt Boschs gamla anläggning som man tidigare har hyrt. Där bygger man om och gör utbyggnader, bland annat en lastbilshall. Totalt handlar det om en yta på 2 700 kvadratmeter som håller på att fräschas upp för cirka 2,7 miljoner kronor.

Anledningen till den investeringen är också att man fått nya kunder, en asiatisk och en europeisk, som väntas till Arjeplog i december eller januari. Även den satsningen innebär nya jobb. Fram till årsskiftet har cirka sju personer jobb med ombyggnaden och därefter räknar Lars Sundström med att det behövs två nya säsongsanställda.

" Det innebär mera folk i arbete "

Lars Sundström
delägare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".