1 av 2
Susanne Lundberg, Norrfjärden, mamma till en pojke som känner sig lurad. Foto: Dick Kardell/SR Norrbotten.
2 av 2
Anita Grankvist är konsumentvägledare i Piteå kommun. Foto: Dick Kardell/SR NOrrbotten.
Piteå

Fondförvaltare lurar unga

Anita Grankvist Konsumentvägledare
1:40 min

Konsumentvägledare i både Luleå och Piteå har under hösten kommit i kontakt med ett 30-tal fall där föräldrar och ungdomar påpekat att man känt sig lurade då man blivit uppringda av fondförvaltarföretag som försökt sälja sina tjänster på ett aggressivt sätt.

I Piteå rör det sig om 13 fall och i Luleå 16, där personer i åldern 18-23 kontaktats fondsförvaltarföretag. Företag som genom telefonförsäljning försöker locka ungdomar att knyta upp kontrakt med just dem. På ett sådant sätt som nu fått Piteås konsumentvägledare, Anita Grankvist att skicka en anmälan till konsumentverket om aggressiv och vilseledande marknadsföring.

– Många har inte förstått att dom ingått avtal, andra har förstått och där har försäljarna tryckt på att de har 14 dagars ångerrätt, men när väl papperen kommit hem, så har det visat sig att det inte gått att ringa och säga upp sina avtal, inte heller skicka in dem, säger Anita Grankvist.

Susanne Lundberg från Norrfjärden är mamma till en av ungdomarna. Hon och hennes son känner sig lurade.

– Ska de sälja något sådant här måste de vara betydligt tydligare med vad det är för något, säger Susanne Lundberg.

Hur tror du att det kommer att gå nu framöver?

– Jag hoppas att fler blir uppmärksammade, så det inte fler tonåringar drabbas, säger Susanne Lundberg.

När det gäller vad som kommer att hända med anmälan så är det svårt att ge något besked i nuläget berättar konsumentvägledaren Anita Grankvist.

– Det är precis i början det här, men när konsumenterna börjar bestrida så kommer det komma ett svar från det här företaget, säger Anita Grankvist.

Norrbottensnytt har varit i kontakt med det aktuella fondförvaltningsbolaget, men de säger sig inte känna till detta och vill heller inte kommentera enskilda fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".