Risk för färre elever

Om K4 i Arvidsjaur läggs ner riskerar kommunen att tappa 220 barn. Något som skulle innebära att skolor och förskolor skulle få slå igen.

– Det är över tio skolklasser och det motsvarar drygt 20 procent av barnen. Skulle det värsta scenariot slå in, att alla flyttar, så får vi slå igen flera skolor och förskolor. Något som skulle innebära att lärare, barnskötare, städerskor och annan personal skulle förlora jobben, säger skolchefen Cenneth Magnusson.

Just nu håller skolkontoret på att se över hur nedläggningen kommer att slå i olika åldersgrupper. Detta för att kunna ha en beredskap om K4 skulle läggas ner.

– Det är inte lätt att vara förberedd på den här typen av händelser. Men det finns erfarenheter på andra orter i länet, Boden och Kiruna. Vi får vända oss dit och höra hur man gjorde där när regementen lades ner på orten, säger skolchefen.

I slutet av veckan ska en sammanställning av hur skolan drabbas vara klar och i nästa vecka kommer man från skolledningen att sätta sig ner för att diskutera hur man ska möta hotet med att tappa stora delar av elevunderlaget.

" Det är inte lätt att vara förberedd på den här typen av händelser. "

Cenneth Magnusson
skolchef

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".