1 av 2
Rättegången mot två poliser för vållande till annans död, efter att en person avlidit i arresten i Luleå, ställs in. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder.
2 av 2
Advokat Anton Strand Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder
Luleå

Polisrättegång inställd

Rättegången mot de två poliser som misstänks ha orsakat att en diabetessjuk man dog i arresten i Luleå, ställs in.

Anlendningen är att försvarsadvoktaten till det vakthavande befälet kom med nya uppgifter om vilket ansvar ett vakthavande befäl har.

- När den här invändningen kommer måste vi ju utreda saken, säger  Per G Lindell åklagare vid riksenheten för polismål.

Mer än så ville åklagaren inte säga i tingsrätten i Luleå idag efter att rättegången avbrutits när försvarsadvokaten till det vakthavande befälet som står åtalad för vållande till annans död  kom med nya uppgifter.

Uppgifterna handlade  om vilket ansvar ett vakthavande befäl egentligen har, och som åklagaren nu vill utreda mer.

Enligt advokat Anton Strand var hans klient, det vakthavande befälet, inte ansvarig för att det inte kallades på någon läkare till den diabetessjuke mannen i arresten, som enligt rättsläkaren dog av kraftigt förhöjt blodsocker.

- Det är de poliser som har tjänstgjort i arresten har ansvaret först och främst och sen är frågan vem som är ansvarig över dom.  Och det ansvaret har inte min klient, säger Strand.

Så vems ansvar är det då?

- Det är den som är arretsföreståndare eller närpolischefen, säger Anton Strand.

Det är inte klart när rättegången kan börja om igen, men troligtvis efter årsskiftet.

Bengt H Nilsson som försvarar den andra polisen som tjänstgjorde i arresten och som anklagas för tjänstefel, hade svårt att kommentera de nya uppgifterna om det yttersta ansvaret för att den diabetessjuka mannen inte fick vård.

Men säger att det faktum att rättegången avbröts i alla fall inte försämrat hans klients chanser att frias.

Polismyndigheten kan inte kommentera pågående rättegång. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Nu kommer åklagaren att ta ställning till de nya uppgifterna och det vore olämpligt om vi uttalade oss innan det arbetet är klart. Den fortsatta utredningen får visa huruvida det fanns oklarheter i våra riktlinjer vid den aktuella tidpunkten, säger operativ chef Per Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".