Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
LULEÅ

Företagsledaren dömdes till böter

Den företagsledare som varit åtalad för miljöbrott i samband med ett stugbygge och markarbeten på Lulnäset, utanför Luleå, fälldes idag av Luleå tingsrätt.

Företagsledaren gjorde en rad markarbeten i samband med stugbygget. Åtgärder som han nu fällts för av tingsrätten.

Länsstyrelsen i Norrbottens län, som besökte området den 20 juni 2007 anmälde dagen efter till Åklagarmyndigheten misstanke om brott mot miljöbalken genom markarbeten.

Företagsledaren dömdes till 33 000 kr i dagsböter för brott mot områdesskydd och ottillåten miljöverksamhet.

Åklagaren anförde i sin sakframställan att åtalet egentligen inte avser de vidtagna åtgärderna, utan gällde de uteblivna myndighetskontakterna.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att mannen uppsåtligen eller av oaktsamhet under tiden den 1 maj – 21 juni 2007 inom strandskyddsområde vid Lulnäset i Luleå kommun utan vare sig dispens, tillstånd och utan att ha gjort anmälan för samråd, utfört arbeten och bedrivit verksamhet som väsentligen har kommit att förändra naturmiljön i området och vidtagit åtgärder som väsentligen förändrat livsvillkoren för djur eller växtarter i området.

Domen kan överklagas senast den 2 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".