Socialförvaltningen i Luleå kommun. Foto: Eleonor Norgren/Sveriges Radio.
Luleå

Kommunen vill ta tillbaka ansvaret

"Vi har samma drivkraft"
7:19 min

Sedan 2005 har Luleå Kommun anlitat den ekonomiska föreningen Fritid i Norr för att sköta driften och verksamheten på sju av kommunens fritidsgårdar och mötesplatser, en verksamhet man nu vill ta tillbaka till kommunen.

Det handlar om verksamheter som är kommunens ansvar och som av tradition lagts ut på olika föreningar i kommunen.

Föreningen Fritid i Norr har genom åren satsat på att ta tillvara på ungdomarnas egna idéer och kreativitet bland annat med dans, musik och konst i fokus.

Upphandlingen som skrevs då Fritid i Norr fick uppdraget av kommunen var för en tre års period och i den står även att ärendet ska tas upp av Fritidsförvaltningen i oktober 2011.

I dag har Fritid i Norr drygt 40st anställda fritidsledare och då Fritidsförvaltningen har planer på att ta tillbaka ansvaret för fritidsverksamheten kan de bli av med sina anställningar.

Chef för fritidsförvaltningen i Luleå Kommun, Helén Wiklund Wårell.

– Vi vill att det ska drivas av kommunalt anställda personer och det är för att vi tror att vi skulle kunna göra mer för de skattepengar som avsätts till fritidsverksamhet, säger hon.

Har Fritid i Norr misskött sig?
– Vissa klagomål har vi fått men misskött sig kan jag inte påstå.

Initiativtagare på Fritid i Norr är Lars Nilsson.
– Jag kan förstå deras resonemang ur förvaltningssynpunkt, att det blir bättre på det viset, men vi har nu sju verksamheter som fungerar bra så varför kan inte kommunen lägga ut allt på entreprenad istället? Det är ju ingen kärnverksamhet för kommunen, säger han.

Och varför kommunen vill ta tillbaka allt ansvar för verksamheten nu vet inte Nilsson.
– Jag kan inte förstå det faktiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".