1 av 2
Islossning i Torneälven. Foto: Moa Esserud/Sveriges Radio.
2 av 2
Dan Blomkvist fiskekonsulent Länsstyrelsen i Norrbotten. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio
NORRBOTTEN

Nytt fokus på Torneälven

Länsstyrelsen i Norrbotten har från och med i år tagit över tillsynen av Torneälven och det fiske som bedrivs där. Tillsammans med finska myndigheter ska ett samarbete kring gränsälven byggas upp.

Tidigare sköttes tillsynen framförallt av finska tillsynsmän, via gränsälvskommissionen. Men efter att komissionen upphört har nu länsstyrelsen i Norrbotten tagit över.

Lax är en av de fiskar som är populära att fiska i Torneälven. På grund av att älven är en gränsälv, så skiljer sig reglerna kring fisket från hur det ser ut i andra svenska älvar. De svenska och finska reglerna har helt enkelt anpassats till varandra.

– Till exempel är vissa av de traditionella laxfiskemetoderna i viss utstäckning tillåtna i gränsälven, berättar Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen i Norrbotten.

I sommar har länsstyrelsens tillsynsman arbetet med att bygga upp ett kontaktnät, både på den svenska och på den finska sidan.

Medan sommaren framförallt ägnas åt tillsyn av fiskemetoder och redskap ute i älven, så kommer vintern att ägnas åt annan slags fiskeförvaltning. Bland annat hur fiskekorten ska skötas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".