Region Norrbotten - nytt förslag om samarbete

Ett nytt regionalt samverkansorgan – Region Norrbotten – är på väg att bildas. Det nya organet väntas kunna ta över uppgifter och resurser från länsstyrelsen.

Tidigare fick ju planer på ett regionparlament tummen ner från flera inlandskommuner för att man tyckte sig få för lite inflytande. Men nu tror kommunförbundets ordförande i Norrbotten, Per Lavander, att man fått till ett mer gångbart förslag där de små kommunerna får samma representation som de större kommunerna.

– Nu är det ordnat på ett sådant sätt så att alla kommuner ska ha ett lika inflytande och det innebär att då bör de känna sig tryggare i den här samverkan de små kommunerna, säger han.

Per Lavander vet inte säkert men hoppas att länets största kommuner ska acceptera en sådan lösning. I morgon fredag kommer förslaget om ett nytt regionalt samverkansorgan att presenteras vid en konferens i Överkalix.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".