Oro över behandlingshem

Föräldrar till barn på Tärnstigens skola är oroliga över behandlingshemmet Avstampet som flyttat in som närmaste granne. Behandlingshemmet riktar sig till ungdomar från 18 år och uppåt med sociala och drogrelaterade problem, något som inte påverkar skolbarnen, enligt föreståndaren Christina Tjärnberg. Föräldrarna menar dock att ingen kan garantera barnens säkerhet med ett behandlingshem som granne.

Den 18 september flyttade det privata behandlingshemmet in i lokaler brevid skolan, utan att föräldrarna i förväg fått information om den nya grannen.

Något som upprört känslorna hos föräldrarna som menar att placeringen bredvid skolan är olämplig.

- Oron handlar om att vi inte känner de här personerna, vilka problem de har, säger Erika Holmström, en av föräldrarna.

- Vi vill ha en garanti för att det är absolut riskfritt, så länge de inte kan garantera det så känner jag mig inte trygg, säger hon.

Behandlingshemmets föreståndare förstår oron men menar samtidigt att de boende känner sig kränkta av att inte vara välkomna.

- Det kan ju var och en tänka själv hur det känns att inte vara önskvärd och just de här människorna har fått höra det så många gånger, det är klart att det blir jobbigt, säger Christina Tjärnberg, som tror att mycket protesterna handlar om okunskap.

- Vi som jobbar här har själv inte en tanke på att känna rädsla för ungdomarna - vi har själva haft de i våra familjer och bland våra egna barn, säger föreståndaren Christina Tjärnberg.  

När Nyfors kursgård gick i konkurs fick Avstampet tre månader på sig att flytta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".