Ishotellet blir virtuellt

Från och med nästa år ska det bli möjligt att uppleva ishotellet i Jukkasjärvi mitt i sommaren. Men det handlar inte om att bevara det riktiga hotellet i något jättelikt kylrum utan om en virtuell upplevelse.

Den virtuella verkligheten ska simuleras med hjälp av bildskärmar, ljud och specialglasögon som gör upplevelsen tredimensionell.

Projektet är ett samarbete med interaktiva institutet i Umeå. Det är ett forskningsinstitut som jobbar med att skapa virtuella miljöer som är så verkliga att människor kan agera och reagera precis som om det var verklighet.

Ishotellets grundare och vice direktörd, Yngve Bergkvist, ser det här som en möjlighet att locka besökare även efter det att ishotellet smält i vårsolen.

Redan idag har ishotellet många besökare även sommartid. Nära 15 000 besökte i år den konstutställning i is som byggts upp i ett jättelikt kylrum på området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".